Jeugd en Gezin: consultatiebureau en CJG

 

De Hoeksteen volgt de ontwikkeling en gezondheid van de kinderen in samenwerking met Jeugd en Gezin. Jeugd en Gezin (voorheen onderdeel van de GGD) is de regionale instantie voor advies en ondersteuning op het gebied van ontwikkeling, opvoeding en gezondheid. Jeugd en Gezin biedt deze zorg op het consultatiebureau en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

 

Het consultatiebureau

Gedurende de basisschoolperiode worden de kinderen een aantal keer door het consultatiebureau uitgenodigd voor gezondheidsonderzoek of vaccinaties. Bij het consultatiebureau 0-18 jaar kunnen ouders ook terecht met vragen over de groei, ontwikkeling en opvoeding van hun kind. Op het bureau werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, assistenten en screeners. Hoewel de kinderen regelmatig onderzocht worden, kunt u tussendoor altijd contact opnemen. Zo zijn eventuele ziekten, afwijkingen of problemen te voorkomen of vroegtijdig op te sporen.

In onderstaand schema staat wanneer de kinderen een uitnodiging krijgen:

Groep 2 Gezondheidsonderzoek op school of op het consultatiebureau
9 jaar  Vaccinaties
Groep 7Gezondheidsonderoek op school
12 jaarVaccinaties

 

Onderzoek in groep 2 en 7

Alle kinderen uit groep 2 en groep 7 worden uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. In de uitnodiging wordt vermeld waar deze afspraak plaatsvindt: op de school of op een consultatiebureau van Jeugd en Gezin. De jeugdarts, jeugdverpleegkundige of doktersassistente voert het onderzoek uit en besteedt aandacht aan de groei, ontwikkeling, gezondheid en gedrag van uw kind.

 

Extra onderzoek

Naar aanleiding van vragen en/of problemen kan er altijd een afspraak gemaakt worden voor een extra onderzoek. Dit kan op verzoek van zowel de leerkracht, de ouders als het kind zelf. Kinderen die niet in groep 2 of 7 zitten, kunnen dus ook in aanmerking komen voor een onderzoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

 

Vaccinaties met 9 en 12 jaar

In het kalenderjaar dat kinderen 9 jaar worden, ontvangen zij een oproep voor twee vaccinaties; één tegen Difterie, Tetanus en Polio (DTP) en één tegen Bof, Mazelen en Rodehond (BMR). Daarnaast ontvangen meisjes, in het kalenderjaar dat zij 12 jaar worden, oproepen voor de inenting tegen baarmoederhalskanker (HPV). Deze inenting bestaat uit twee prikken.

Wanneer een kind onvolledig is ingeënt, kunt u voor de ontbrekende inentingen bij de GGD terecht.

 

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Bij het CJG kunnen ouders terecht met vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Bijvoorbeeld met vragen over eten en groei, verlegenheid of agressie, drukke kinderen, drugs, seksualiteit of zwangerschap, echtscheiding of puberteit. De hulp van het CJG is gratis. Ook op de website is veel informatie te vinden. Naast de opvoedinformatie treft u hier een agenda over plaatselijke cursussen, workshops en andere activiteiten.

 

Bereikbaarheid en contact

Bij een CJG-loket kunt u zonder afspraak binnenlopen. Voor vragen of het maken van een afspraak voor het opvoedspreekuur kunt u bellen of een e-mail sturen. Kijk voor een locatie bij u in de buurt op de CJG-website.

Jeugd en Gezin is op werkdagen bereikbaar op telefoonnummer (035) 692 63. Tussen 08.00 en 13.00 uur kunt u bellen om een afspraak te maken of te wijzigen. Meer informatie over Jeugd en Gezin is te vinden op hun website.