Jeugd en Gezin: advies over gezondheid en opvoeden

 

De Hoeksteen volgt de ontwikkeling en gezondheid van de kinderen in samenwerking met Jeugd en Gezin
Jeugd en Gezin zet zich in voor het gezond opgroeien en opvoeden van kinderen in de regio Gooi en Vechtstreek. Ouders en kinderen kunnen een beroep doen op jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, en gezins- en opvoedcoaches.

 

Contactmomenten 

Bij Jeugd en Gezin werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, assistenten, screeners en gezins- en opvoedcoaches. Zij zien je kind regelmatig tijdens een afspraak, maar ook tussendoor kun je altijd contact opnemen. Zo hopen we samen eventuele ziekten of problemen te voorkomen of vroeg op te sporen.

In onderstaand schema staat op welke leeftijd je een afspraak krijgt voor je kind. De meeste afspraken vinden op een van onze locaties plaats, maar soms ook thuis of op school. In verband met het coronavirus is dit iets aangepast. 

 

Onderzoek in groep 2 en 7

Alle kinderen uit groep 2 en groep 7 worden uitgenodigd voor een gezondheidsonderzoek. In de uitnodiging wordt vermeld waar deze afspraak plaatsvindt: op de school of op een consultatiebureau van Jeugd en Gezin. De jeugdarts, jeugdverpleegkundige of doktersassistente voert het onderzoek uit en besteedt aandacht aan de groei, ontwikkeling, gezondheid en gedrag van uw kind.

 

Extra onderzoek

Naar aanleiding van vragen en/of problemen kan er altijd een afspraak gemaakt worden voor een extra onderzoek. Dit kan op verzoek van zowel de leerkracht, de ouders als het kind zelf. Kinderen die niet in groep 2 of 7 zitten, kunnen dus ook in aanmerking komen voor een onderzoek bij de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

 

Opvoeden

Opvoeden is voor elke ouder een uitdagende en inspirerende opdracht. Soms roept het vragen op en loopt niet alles even makkelijk. Dan kun je altijd bij Jeugd en Gezin terecht. Praat gerust met de jeugdarts, jeugdverpleegkundige of gezins- en opvoedcoach over je gevoelens, gedachten en moeilijke situaties. Als je dat wilt, denken we met je mee. We kunnen tips en ondersteuning geven met behulp van Positief Opvoeden. Speciaal voor ouders met een pasgeboren baby is er het programma Stevig Ouderschap.